Adaptáció

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás jelentősége (adaptáció)

A globális éghajlatváltozás lassításának megelőzése terén az utolsó pillanatban vagyunk. Ha sikerül a Föld élő rendszerének katasztrofális gyorsaságú átalakulását megelőznünk, még akkor is az éghajlat hosszú távú változására kell berendezkednünk. Magyarország Európa egyik legsérülékenyebb országa a klímaváltozás hatásai szempontjából, ezért azonnal meg kell kezdenünk az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásaira való felkészülést, a várható változásokhoz való alkalmazkodást.

Pusztulnak és átalakulnak erdeink a változó éghajlat hatására

( Hozzászólások száma: 1 )

Több fafaj már biztosan eltűnik az erdészeket nagy kihívások elé állító klímaváltozás hatására. Horváth Iván, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint a magyar erdőkben drasztikus hatások várhatók. Állításait számos más kutatás is alátámasztja.

Fórum: 

Vészjósló klímajelentés

( Hozzászólások száma: 2 )

A hivatalos megjelenés előtt kiszivárgott, klímaváltozással kapcsolatos, átfogó IPCC-jelentés gyászos tényeket közöl. Ideje szembenézni az üvegház hatású gáz kibocsátás súlyos következményeivel és az eddigi globális klímapolitika kudarcával. A nyilvánosságra került jelentést a 2014. október végi koppenhágai klímakonferencián vizsgálják felül.

Fórum: 

Indul a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia társadalmi konzultációja

( Hozzászólások száma: 1 )

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete mellett a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központja készíti elő az új Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát. A klímaváltozás elleni küzdelem hazai feladatait összegző, az éghajlatvédelem és a fejlesztéspolitika összhangját biztosító dokumentum megújítását a gyorsuló természeti változások, a megváltozott gazdasági környezet indokolja. A Stratégia még idén ősszel az Országgyűlés elé kerülhet.

Fórum: 
Feliratkozás RSS - Adaptáció csatornájára

Bejelentkezés