Pusztulnak és átalakulnak erdeink a változó éghajlat hatására

( Hozzászólások száma: 1 )

Több fafaj már biztosan eltűnik az erdészeket nagy kihívások elé állító klímaváltozás hatására. Horváth Iván, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint a magyar erdőkben drasztikus hatások várhatók. Állításait számos más kutatás is alátámasztja.

A Metropol által közölt interjúban Horváth Iván rámutatott: a klímaváltozás hatásai az egész életet befolyásolják, de a legnagyobb hatással az erdőkre vannak. Az interjú legfontosabb következtetéseit az alábbiakban foglaljuk össze.

Az elmúlt 150 évről vannak pontos időjárási adataink, ezek egyértelműen bizonyítják azt, hogy a klímaváltozás hatására egyre melegebb az átlaghőmérséklet, egyre kevesebb a csapadék, és annak eloszlása egyre szélsőségesebb Magyarországon. A vegetációs időszakokban egyre hosszabbak a száraz periódusok, ami a felmelegedéssel és a szárazsággal együtt a fafajok alkalmazkodóképességét rontja.

A szakértő elmondta: a folyamat már hosszú ideje tart, az erdőpusztulás azonban tömegessé vált. A változásokat nem csak azok a fafajok sínylik meg, amelyek a nedvesebb klímát kedvelik, de a szárazságtűrő fajok is. A Keszthelyi-hegység déli oldalán pl. főként feketefenyő, cseres és molyhos tölgyes található. Ezek a szárazságot leginkább tűrő fajok, ennek ellenére a feketefenyő pusztulása megállíthatatlan. A térségből el fog tűnni: tömegesen, a hegység képét meghatározó módon nem lesz már itt jelen – állítja Horváth Iván. Az eső nélküli, meleg időszakok egyre hosszabbak – hatására pedig a fa már nem lesz olyan vitális, életerős. Ha ez évtizedekig tart, a fák legyengülnek. Nem a szárazság vagy a meleg öli meg őket közvetlenül, hanem a kórokozók és károsítók, mert a fák legyengült szervezetét a mikroszkopikus gombák könnyen megtámadják. A rovarok – például a szú – adják meg a kegyelemdöfést a fáknak.

A feketefenyő mellett ki kell emelni az egész országot érintő lucfenyőpusztulást. A szakember az interjúban kijelentette: a lucfenyvesek el fog tűnni egész Magyarországról. Pusztulásnak indult a szárazságkedvelő cser is – a probléma óriási léptékét jelzi, ha már ez a faj sem találja az életfeltételeit. A fák pusztulása viszont az egész ökoszisztémát érinti: állatokból is kevesebb él meg a fajszegény erdőben.

Horváth Iván szerint az illegális favágások vagy vadászatok okozta károk ma már össze sem mérhetőek a klímaváltozás okozta hatásokkal az erdőkben. Különböző mértékű változásokkal számolnak az elméletek, ezek közül a közepes veszélyességű forgatókönyv is óriási változást hozhat. A leginkább nedves és párás körülményeket jelentő bükkös klímaosztály e szcenárió szerint a jelenlegi 9-ről 1%-ra zuhan vissza, míg a legszárazabb erdős sztyepp klímaosztály aránya akár 70% fölé is nőhet (ma 25%). Az ország 21,5%-os erdősültsége is csökkenhet.

Az erdészek számára kihívást jelent, hogy megtalálják, hogy milyen fafajokkal válthatók ki az eltűnőben levők. A Keszthelyi-hegységben a feketefenyvesek helyén természetes úton megjelent már a virágos kőris és a molyhos tölgy, ezekre lehet alapozni. Elmondható általánosságban, hogy egy klímaosztállyal melegedett minden terület, mondja a szakember. A bükkösből gyertyános-tölgyes klímaosztály lett, a gyertyános-tölgyesből cseres, a cseresből pedig erdős sztyepp. Ez behatárolja az erdészek számára a fafajválasztást, de a veszélyeztető fafajokat, a gyomfákat nem szabad hagyni megtelepedni. A változásoknak ellenálló erdő (ki)alakítás mellett szem előtt kell tartani, hogy az erdőkből értékes faanyag is származzon. Hasonlóképpen óvatosnak kell lenni az idegenhonos fafajokkal, mert behozhatunk velük olyan gombákat és rovarokat is, amelyek korában nem voltak jelen. Ha ezek agresszívan elterjednek, olyan helyekről is kiszoríthatnak őshonos fajokat, amelyeken azok egyébként megélhetnének.

Az erdészszakma fő feladatait abban összegezte Horváth Iván, hogy a természet jelzéseire odafigyelve, az erdők reprodukciós és önfenntartó képességének fenntartására, immunrendszerük épségére kell koncentrálni a megváltozott, új helyzetben.

 

Forrás: Metropol intejú nyomán

Kép: Metropol

 

 

 


 

 

Fórum: 

Bejelentkezés