Véleményezésre: EU Zöld Könyv a klíma és energiapolitika 2030-ra szóló kereteiről (határidő: jún.24.)

( Hozzászólások száma: 1 )

Az Európai Bizottság Zöld Könyvet dolgozott ki a klíma és energiapolitika 2030-ra szóló keretéről. Részletes információk az ezen a linken találhatók. Június 24-ig bezárólag várjuk szakmai javaslataikat a klíma- és energiapolitika 2030-as keretéhez kapcsolódó magyar álláspont kialakításához.

A 2030-as keretprogram fő céljai a klíma és energia politika 2030-ra vonatkozó keretének kidolgozása, az EU Klíma és energiapolitikájának megerősítése, az EU versenyképességének és az energiabiztonságnak a növelése és egyben a 2015-ös nemzetközi éghajlatváltozási egyezménnyel kapcsolatos tárgyalások ösztönzése, a vezető szerep vállalása. A 2030-as keretprogram irányában megfogalmazott fő elvárások a következők:

a) A keretprogramnak megfelelően ambiciózusnak kell lennie, figyelembe véve a 2008-as keretprogram elfogadása óta bekövetkezett változásokat, illetve a gazdasági válság hatását.

b) A keretprogramnak a 2050-es Dekarbonizációs Útitervvel, a 2050-es Energia Útitervvel és a Közlekedési Fehér Könyvvel összhangban kell kialakításra kerülnie.

A Bizottság a klíma és energiapolitika 2030-ra szóló keretéről a Zöld Könyv alapján hivatalos társadalmi konzultációt indított az érdekeltek körében. Az EU szintű online konzultáció 2013. július 2-áig tart. A konzultációhoz kapcsolódó további információkat, dokumentumokat és a részvétel módját ezen a linken érhetik el.

A 2030-as keretprogram célkitűzései és alapelvei a tervek szerint 2014 év elejéig kerülnek elfogadásra.

Fórum: 

Bejelentkezés