Vészjósló klímajelentés

( Hozzászólások száma: 2 )

A hivatalos megjelenés előtt kiszivárgott, klímaváltozással kapcsolatos, átfogó IPCC-jelentés gyászos tényeket közöl. Ideje szembenézni az üvegház hatású gáz kibocsátás súlyos következményeivel és az eddigi globális klímapolitika kudarcával. A nyilvánosságra került jelentést a 2014. október végi koppenhágai klímakonferencián vizsgálják felül.

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) által készített dokumentum célja, hogy összefoglalja az előző három IPCC-klímajelentést, adatokat szolgáltasson, illetve javaslatokat nyújtson a világ vezetőinek a hatások kezeléséhez és a káros folyamatok megelőzéséhez.

A jelentés főbb következtetései az alábbiak szerint foglalhatók össze.

1. Az éghajlatváltozás elleni küzdelem szinte eredménytelen volt

A jelentés szerint 1970-2010-ig nem csökkent, hanem nőtt az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátása, és minden figyelmeztetés és igyekezet ellenére 2000 és 2010 között különösen gyorsan emelkedett. A szén-dioxid kibocsátás beárazása hozott némi eredményt pl. Európában, de az erőfeszítések messze nem elegendőek. A klímaváltozás folyamatban van, és már most közvetlen hatást gyakorol az emberi és természeti rendszerekre.

2. Nagyon nehéz lesz a bolygó egészére nézve elfogadott (az ipari forradalom előtti szinthez viszonyított) átlag 2 Celsius fokos növekedés alatt tartani a felmelegedést

Az évszázad végéig feleakkorára kellene csökkentenünk az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértékét, mint amekkora az elmúlt 250 évben volt. Ez azt jelenti, hogy 40-70 százalékos csökkentést kell végrehajtanunk 2010 és 2050 között, 2100-ra pedig 0 közelébe kell csökkenteni a kibocsátást. Szinte lehetetlen ezeket teljesíteni, ha figyelembe vesszük, hogy a kibocsátás ma nem csökken, hanem nő. A szükséges csökkentés nélkül viszont 20-30 év múlva átléphetjük a kritikus, 2 °C-os hőmérséklet-határt, ami visszafordíthatatlan változásokat okoz.

3. A század közepére nyaranta nem lesz jég a Jeges-tengeren

A tudósok által elfogadott éghajlatváltozási forgatókönyvek szerint a jeges-tengeri jég folyamatosan csökkenni fog, aminek következtében 2050-re szinte jégmentesek lesznek a nyarak itt. A klímaszakértők számításai szerint a következő évezredben teljesen eltűnhet a 60-as évek óta folyamatosan csökkenő grönlandi jégtakaró, ami hétméteres tengerszint emelkedést eredményezhet.

4. A tengerszint emelkedése valószínűleg a partszakaszok 70 százalékát fogja veszélyeztetni

A világ népességének fele él valamely tenger partjától 60 kilométeren belül, és a nagyvárosok háromnegyede is mind tengerpart közelében található. 1901-től 2010-ig átlagosan 18 centimétert nőtt a tengerszint magassága. 2100-ra a tengerszint emelkedésének pusztító hatásai (áradások, károk az infrastruktúrában, parterózió) a partok nagy többségét érinteni fogja.

5. Azonnali cselekvés esetén is visszafordíthatatlan károkkal kell szembenéznünk

Több száz évbe telhet, mire eltűnik a légkörből az elégetett fosszilis üzemanyagokból felszabadult szén-dioxid, és várhatóan a tengerszint emelkedése is folyamatos lesz. Ha nem változtatunk a jelenlegi helyzeten akkor az élelmiszer-ellátást, rengeteg faj fennmaradását, összességében az életet a Földön súlyos veszély fenyegeti. Beavatkozás nélkül a klímaváltozás hatásai visszafordíthatatlanok lehetnek.

 

Forrás: Az MNO és a MotherJones híre nyomán

Kép: IPCC Fifth Assessment Report (AR5)

Az IPCC-jelentés itt elérhető.

 

 

 

Fórum: 

Bejelentkezés